Tugghjälpmedel – Tuggisar

Tugghjälpmedel / Tuggisar – hjälper till att träna oral- & sensoriken!

Adelina har nu testat några olika tugghjälpmedel. Anledningen är både att flytta fokus från ett ”tuggande” på händerna (hon har gärna händerna i munnen) & för att stimulera musklerna i tungan och därmed öka sensoriken.

Tuggarmband_1

Tuggarmband_2

Det har fungerat väldigt bra med både halsband & armband dock tar hon gärna av sig dem så vi får hjälpa henne med att ta på dem ganska ofta. Vi har inte använt dem så länge så vi vet först om ett tag hur hon kommer använda dem!

Tugghjälpmedel/ Tuggisar hjälper till att träna oral- & sensoriken!

Oralmotorik, eller munmotorik är de rörelser som vi gör med mun, tunga och läppar, gom och ansiktsmuskler för att kunna äta, dricka, le, skratta, pussa, räcka ut tungan och göra andra grimaser.

En annan mycket viktig funktion som munmotoriken fyller är att forma rörelserna för talet. Något som dessutom behövs är sensorik, d v s en fullgod känsel för hur man formar munrörelserna, så att det blir rätt inställda när man formar sitt tal. Oftast sköter sig dessa funktioner, d v s munmotorik och munsensorik, helt utan bekymmer. Men, för vissa barn fungerar det inte som det ska.

Det finns olika orsaker till begränsningar i munmotorik. Vissa barn med funktionsnedsättning kan ha begränsningar i de motoriska förmågorna, t ex Downs syndrom. Barn med sen språkutveckling, som bl a har svårt med uttalet kan också ha munmotoriska svårigheter.

Det finns många saker man kan göra för att barnet ska bli mer medvetet om sin mun och tugghjälpmedel är ett sätt.

Mer om tuggisar på https://onlyforheroes.se/product.html/tuggishange-prickig-bit

Adelina visar hur hon tecknar Halsband!


Adelina använder tecken som stöd (TAKK) och visar här hur hon tecknar halsband.

Direktlänk till Youtube

#halsband #teckensomstöd #takk #onlyforheroes #tugghjälpmedel #arkteraputics #oralmotorik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.